5efe60bdb92bcb4510a39ff2_Lysebotn-web

Lysefjorden – Norges mest fotovennlige turmekka

Er du klar for en annerledes ferie i år? Legg av noen dager til Lysefjorden! Vi garanterer toppklasse rekreasjon, magiske fotoøyeblikk og en runde med deg selv på hvorvidt du noen gang trenger å reise utenlands igjen.

Ok, så bygger vi opp til litt forventningspress her. Lysefjorden vil imidlertid innfri på alle punkter, og litt til. De fleste har nemlig hørt om både Preikestolen og Kjerag. Mange har vært her, kjent fjellufta, sett toppene og opplevd magien. Disse to destinasjonene er bare deler av hva Lysefjorden har å tilby. Vi har satt sammen en guide til deg som ønsker full uttelling.

Start med Flørli

For det første, legg av nok tid. Høydepunktene listet videre i denne artikkelen bør være mulig å få tikket av i løpet av tre, fire dager, avhengig av fysisk form og hvor god tid du ønsker å ha til de ulike attraksjonene. Vi kommer også til å liste en rekke imponerende overnattingssteder og konsepter som anbefales varmt, så dersom du har mulighet, strekk gjerne turen over flere dager.

Flørlitrappen

Så tilbake til guiden. I sommermånedene har turistbilferja to daglige avganger mellom Lauvvik og Lysebotn. Ferja anløper i nærheten av de fleste attraksjonene, så det er litt hipps om happ hvor du starter. Men, for å åpne ballet – start gjerne i Flørli, en veiløs industribygd midt i Lysefjorden. (Det er både fordeler og ulemper å ha med bil på turen, få gjerne hjelp til å planlegge hva som passer for deg ved å kontakte lokale eksperter.)

Vi anbefaler å ha spist godt før du ankommer Flørli, du kan komme til å trenge litt ekstra krefter før du aner. Når du ankommer vil du nemlig få en rask status på formen, her venter verdens lengste tretrapp med hele 4444 trappetrinn. Trappen er del av mange spor etter det nedlagte kraftsamfunnet som fantes her 100 år tilbake i tid, og vil føre deg 750 meter over havet. Utsikten underveis er helt rå og gir deg mot til å fortsette stigningen.‍

‍Vel fremme på toppen følger du stien gjennom skogen og tilbake til bygda. Tur – retur måler ruta seks kilometer og vil ta omtrent fire, fem timer (det finnes alternative ruter som er kortere).

Har du mer å gi kan du fortsette til den nyeste attraksjonen på Flørli, Kallaliklumpen. Steinen er allerede et yndet fotopunkt og gir en fantastisk utsikt utover Lysefjorden.

Etter en lang dag på tur er det få ting i verden som kan måle seg med et deilig lokalt måltid og en nyoppredd seng for kvelden. Flørli er en perfekt base for flere av attraksjonene langs Lysefjorden og absolutt et anbefalt sted å tilbringe én natt. Her er det også mulig å belønne seg selv med en pils i Skulepuben og et bad i stampen på gamle kaien (kun lørdager).

Foto: Servering på Flørli

Forsand, via Skåpet

Våkn opp til dag to i turmekkaet Lysefjorden og dra for gardinene til speilblank fjord så langt øyet kan se. Nyt en frokostkurv på sengen og gjør deg klar for en ny dag med nye inntrykk. Fra Flørli kan du gå videre til Forsand, men legg gjerne inn en overnatting i de nye hyttene til Stavanger Turistforening, Skåpet, som er en opplevelse i seg selv.

Når du ankommer bygda Forsand har du flere opplevelser i vente, her kan du vende tilbake til år 1850 og overnatte i et husmannshus på Haukali. Konseptet handler om å ta tiden sin tilbake, ro i kropp og sinn, og alle de positive helseeffektene det drar med seg.‍

‍Alternativt kan en gå hele 2000 år tilbake i tid ved å leve som viking i Landa park,eller benytte muligheten til å oppleve en ektefølt gårdsferie på vakre Gøysa gård. Begge destinasjoner har overnattingsmuligheter. Et fjerde overnattingsalternativ er Fossanmoen Islandshestesenter.

Alle de nevnte attraksjonene er mulig å ta seg til ved hjelp av turistbilferja, så dette er overnattingsmuligheter du kan benytte deg av i kombinasjon med de mange turrutene i Lysefjorden. Merk at noen overnattingssteder krever litt egeninnsats til fots fra ferjeleiet.

Majesteten i Lysefjorden, Kjerag

Etter å ha ladet batteriene fra 4444 trappetrinn, flotte fotturer og noen deilige netter i fjellheimen, står selve majesteten i Lysefjorden på agendaen, Kjerag. Kom deg dit ved å ta turistbilferja fra Forsand til Lysebotn og kjør (eller få skyss) til Øygardsstøl.

Kjeragfjellet ruver 1100 meter over havet og er det høyeste punket i Lysefjorden. Fjellområdet består av 1000 meter høye klipper som skjærer rett ned i Lysefjorden. Kjeragbolten ble formet i istiden ved at en stor stein ble presset ned i en fjellkløft 1000 meter over havet.‍

Å stå på selve Kjeragbolten er en opplevelse for de som ikke sliter med høydeskrekk – og en enorm mestringsfølelse for de som vil utfordre den. Utsikten fra Kjerag er intet annet enn et magisk utsyn over hele den 42 kilometer lange Lysefjorden.‍

Foto: Mattias Fredrikson Photography

‍Turen til Kjerag er 11 km lang og vil ta deg mellom fem og seks timer tur – retur. Stien går gjennom variert terreng og rommer både bratte høyder og mindre daler. Turen er krevende, men du belønnes rikelig med en fantastisk utsikt når du når målet på Kjerag.

Lysefjorden rundt – på vann og på land

Rundt hele Lysefjorden har Stavanger Turistforening merket stinett, «Lysefjorden rundt». Turen i sin helhet tar flere dager, men kan gjerne kombineres med å ta turistbåtferja noen av strekkene.

‍Turistbåtferja i seg selv er nemlig en undervurdert attraksjon. Her har du anledning til å gli gjennom Lysefjorden mens du ser på bratte fjellvegger, fosser, steinkobber, tamme geiter og vakre, bortgjemte gårder.

‍Vil du vandre rundt Lysefjorden har du mange muligheter. På nordsida av Lysefjorden går du forbi fjellgårdene Hengjane, Bratteli og Bakken Gård, som vitner om tidligere liv i fjorden.

‍Stavanger Turistforening har nå restaurert den flotte fjellgården Bakken hvor du kan overnatte i fantastiske omgivelser. Du finner også overnatting i den lille bygda Songesand, hvor det gamle skolehuset er restaurert til både kafé og vandrehjem.‍

Foto: Bakken Gård

Avslutt i Lysebotn

Helt innerst i Lysefjorden ligger kraftbygda Lysebotn som har levert strøm til store deler av landet siden 50-tallet. Bygda har bare ti faste innbyggere, men tiltrekker seg en mengde turister og BASE-hoppere fra alle verdenshjørner i sommersesongen.

I Lysebotn finner du både campingplass med kafè, Stavanger turistforening sin betjente turisthytte Lysefjorden turisthytte, landhandel, kiosk og turistinformasjon. Og har du enda ikke opplevd Preikestolen? Turistbilferja går fra Lysebotn til Refså kai ved Preikestolen Fjellstue alle hverdager gjennom sommeren.

Et ekstra alternativ for spesielt interesserte (i spesielt god form)

Er du i veldig god form kan du gå på sørsiden av Lysefjorden helt fra Øygardstøl via Kjerag til Flørli. Dette er en nydelig og lang tur, og forbeholdt deg som er fjellvant og i god form.

Guidet tur

Det er også mulig å booke en vandreopplevelse med guide. Da slipper du å planlegge turen selv, og du kan føle deg trygg på at du får med deg det beste, på en trygg og sikker måte. Book en guidet vandreopplevelse her eller her.

Velkommen til naturens eget mesterverk! Vi i Lysefjorden, gleder oss til å ta imot deg! Er du klar?

Utforsk mer
Norgeskart